DOLAR 32,3382 0.17%
EURO 35,1821 -0.03%
ALTIN 2.243,560,02
BITCOIN %
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘2021 yılı 4.çeyrek bilanço anketi’ sonuçlarını açıkladı

‘2021 yılı 4.çeyrek bilanço anketi’ sonuçlarını açıkladı

ABONE OL
Ocak 26, 2022 13:26
‘2021 yılı 4.çeyrek bilanço anketi’ sonuçlarını açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aracı kurumlar, bankacılık sektörünün net karında yıllık bazda yüzde 180 oranında artış bekliyor

Yurt içi ve yurt dışı finansal piyasalar ile ilgili haberlerin yanı sıra yorum, teknik analiz, anket ve raporlara anlık olarak ulaşılabilmesini sağlayan ForeksHaber tarafından 20 aracı kurumun katılımı ile düzenlenen anket sonuçlarına göre; bankacılık sektörünün net karında 2021 yılı 4. çeyrekte, 2020 yılı 4. çeyrek döneme göre yıllık bazda yüzde 180 oranında artış bekleniyor. Finans dışı net kar beklentilerinde ise yıllık bazda artış beklentisi yüzde 85 seviyesinde bulundu. 

 

ForeksHaber tarafından 20 aracı kurumun katılımı ile düzenlenen ankette; bankacılık sektörünün net karında 2021 yılı 4. çeyrekte, 2020 yılı 4. çeyrek döneme göre yıllık bazda yüzde 180 oranında artış bekleniyor. Finans dışı net kar beklentilerinde ise yıllık bazda artış beklentisi yüzde 85 seviyesinde bulundu. 

Borsa İstanbul'da 4.çeyrek bilanço sezonu 26 Ocak tarihinde Arçelik ile başlıyor. Aracı kurumların bilançolara ilişkin beklentileri genelde şirketlerin olumlu finansal açıklayacakları yönünde oluştu.

Bankacılık sektörü bilanço dönemi ise 1 Şubat Salı günü Akbank ile başlayacak. Bankacılık sektöründe ise karlılık görünümünün güçlendiği öngörülüyor. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin ve bankaların 2021 yılına ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını son gönderme tarihi 1 Mart 2022 olarak açıklanırken, konsolide finansal sonuçların son gönderilme tarihi ise 11 Mart 2022 olarak belirlendi.

BNP Paribas Finansal Sonuç Tahminleri

BNP Paribas, 2021 yılı 4.çeyrek dönemde bankacılık sektörü için geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 206,2 artış beklerken, bir önceki çeyrek döneme göre ise yüzde 32,9'luk artış öngördü. Banka dışı sektöre ilişkin kar tahminlerini ise yıllık bazda 23,7 artış, çeyrek dönemde ise yüzde 38,3 oranında düşüş yönünde olduğunu belirtti.

 

 

 

 

İş Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri

İş Yatırım, Bankacılık Sektörü'nün zorlu bir dönemece yüksek karlılıkla girdiğini belirterek, araştırma kapsamındaki bankaların üç yıllık kar tahminlerini ortalama 28 seviyesinde artırdıklarını kaydetti. Kurum, karşılık öncesi faaliyet gelirlerinde 2022 yılında 39 artış, 2023 yılında ise 12 yükseliş öngörüyor.
 

Garanti Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri

Garanti Yatırım'ın tahminleri, 2021 yılı 4.çeyrek döneme ilişkin olarak bankalar için yıllık 171, önceki çeyreğe göre ise 43 ile güçlü kar büyümesine işaret ediyor. Banka-dışı şirketler için ise, ağırlıklı olarak kur hareketleri ile beraber 71 yıllık net kar artışı (çeyreksel 14 düşüş) ve 100 yıllık FAVÖK büyümesi (18 çeyreksel büyüme) öngörüyor. 

Kurum, toplamda, araştırma kapsamındaki şirketlerin 4Ç21’de 101 yıllık net kar artışı (2 çeyreksel artış) kaydetmesini bekliyor.

 

Ak Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri

Ak Yatırım, araştırma kapsamındaki şirketlerin 2021 yılı 4.çeyrek toplam net kârının, yıllık bazda ikiye katlanmasını bekliyor. Bankalar tarafındaki güçlü beklentinin TL fonlama maliyetinin gerilemesini ve enflasyona bağlı olarak TÜFE tahvillerin artan getirisini yansıttığını belirten Ak Yatırım, bazı bankaların dönemsel kâr artışını yumuşatmak ve ilerideki risklere hazırlık olarak bir miktar ihtiyari karşılık ayırmasını öngörüyor. 

Banka dışı tarafta ise küresel emtia rallisi ve TL'nin döviz kuru karşısında zayıflamasının, başta demir/çelik şirketleri olmak üzere döviz kazandıran şirketlerin performansını güçlendirdiği görüşünü savunan Kurum, gıda perakendecileri (olası rekabet cezaları nedeniyle), gıda üreticileri (döviz pozisyonuna bağlı olarak) ve beyaz eşya/elektronik sektörünün (4Ç21’in yüksek baz etkisiyle) yıllık bazda nispeten daha zayıf sonuçlar açıklayabileceğini kaydetti.

 

HSBC Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri

HSBC, banka dışı şirketlerin karlarını dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 115 artırdıklarını tahmin eden HSBC, bir önceki çeyreğe göre ise karlarda yüzde 5 düşüş beklediklerini vurguladı.

Bankaların ise dördüncü çeyrekte karlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 184 ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 29 artırdıklarını tahmin etti.

HSBC, dördüncü çeyrek mali sonuçları katalizör etkisi yaratabilecek ve "AL" tavsiyesi vermiş olduğu 5 hisseyi ise Aselsan, BİM, Coca-Cola İçecek, Ford Otosan ve THY olarak sıraladı.

 

 

Yapı Kredi Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri

Yapı Kredi Yatırım'ın incelemesi altındaki banka ve sigorta şirketleri için 2021 yılı 4. çeyrek konsolide kar tahminleri, geçen yılın aynı çeyreğine göre 152, bir önceki çeyreğe göre ise 43 artışa işaret ediyor.

Kurum, incelediği sanayi ve hizmet şirketlerinin net karlarının, 2020 yılı 4. çeyreğe kıyasla 50 artmasını, 2021 3. çeyreğe göre ise 26 gerilemesini bekliyor. Aynı dönemler için, ciro artış tahminleri 68 ve 18 olan Yapı Kredi Yatırım, geçen yılki daha katı Covid-19 kısıtlamalarından kaynaklanan anormal baz etkisi nedeniyle, manşet değerler üzerinden yapılacak karşılaştırmalara daha fazla özen gösterilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

 

Deniz Yatırım Finansal Sonuç Tahminleri

Deniz Yatırım, 2021 yılı 4. çeyrek dönemi için araştırma kapsamında yer alan bankaların net kar rakamının bir önceki çeyreğe göre 36, geçen yılın aynı dönemine göre ise yaklaşık üç katlık bir artış göstermesini beklediğini kaydetti. Kurum, böylelikle özsermaye karlılıklarının bir önceki döneme göre 480 baz puan artış ile 20.5 seviyesine ulaşabileceğini öngörüyor.

Finansal olmayanlar için 4.çeyrek dönemde yıllık 64, çeyreksel bazda ise yüzde 29 artış öngörüsünde bulunan Deniz Yatırım, TL bazında yükselen fiyatlar ve güçlü marjları ile EREGL ve KRDMD, ürün fiyatlarındaki iyileşmeye ek olarak stok karının etkisiyle TUPRS, güçlü seyrin korunduğu gübre fiyatları beraberinde HEKTS ve TKFEN, elektrik fiyatlarındaki yükselişle AKSEN, Türkiye ve Romanya’da devam eden güçlü operasyonları ile LOGO, taahhüt işlerindeki kuvvetli seyir ile ORGE, kapasite kullanımı ve fiyatlarda artış beraberinde LKMNH, zayıf TL’nin desteği ile ASELS, FROTO, CCOLA, PETKM ve SISE’nin güçlü sonuçlar açıklayacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.