Ege Üniversitesi Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi araştırmacıları desteklemeyi sürdürüyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) çatısı altında, EÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) ile EÜ Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) iş birliğiyle hizmet veren Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi (AROM), araştırmacı altyapısını güçlendirmeye devam ediyor.
Araştırma altyapısı ve akademik kadrosunun desteği ile araştırma yapmaya gönüllü öğrencilere eğitim ve danışmanlık programları düzenleyen AROM hakkında bilgi veren EBİLTEM-TTO Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu, “AROM; Sağlık, fen, eğitim, sosyal bilimler ve mühendislik alanlarında, bilimsel düşünce altyapısının desteklenmesi, araştırma tasarlama, proje yazma, bilimsel yayın üretme, araştırma ve geliştirme ürünlerinin sektörel olarak desteklenmesini amaçlıyor. Ayrıca başlangıç aşamasında girişimcilik eğitimleri de veriyor. Bu öğretim programlarını organize bir şekilde öğrencilere sunmak ve disiplinlerarası çalışma kültürünü aşılamak amacıyla böyle bir yapılanmaya gittik. AROM ile öğrencilerle öğretim üyelerini ve öğrencilere destek olmak isteyen girişimcileri buluşturmak istiyoruz” diye konuştu.
“Türkiye’de ilk akademik mentörlük sertifika programını açtık”
Eğitim programının içeriği hakkında bilgi veren Doç. Dr. Altun Köroğlu, “Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle öğrencilerimizin kampüse gelmesi mümkün olmadı. Biz de oryantasyon eğitimlerimizi çevrimiçi olarak düzenledik. Oryantasyon eğitimlerindeki amacımız; öğrencilerimizin bilimsel bir araştırmayı tasarlama, projelendirme, hayata geçirme, yayınlama, özgeçmiş hazırlama gibi temel konularda bilgi ve becerilerini arttırmak” dedi.
Araştırma yapmak isteyen öğrencilere akademik danışmanlık yapacak öğretim üyelerine yönelik toplantılar da gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Altun Köroğlu, “Danışmanlara yönelik yaptığımız toplantılar oldukça ilgi gördü. Biz de bunun üzerine Türkiye’deki ilk akademik mentörlük sertifika programını açtık. Tüm Türkiye’den katılım oldu. Böylece hem öğrenci hem de mentör havuzu oluşturuyoruz. Üniversitemizdeki lisans ve lisansüstü öğrencilerin araştırma kapasitesinin arttırılması için tasarlanmakta olan öğretim programımız Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) komisyonu tarafından desteklenen bir proje olarak yürütülmektedir. Ülkemizde disiplinlerarası öğrenci araştırmalarını destekleyen imkanlar ne yazık ki çok az. AROM’da disiplinlerarası çalışma kültürünü akademik yaşamın başında edindirmeyi hedefliyoruz. Bu proje kapsamında özgün bir öğretim programı geliştirerek bu alandaki açığı kapatmaya yardımcı olmak istiyoruz.” dedi.
Öğrenci, akademisyen ve girişimcilerin beklentilerini ve geri dönüşlerini önemsediklerini söyleyen Doç. Dr. Altun Köroğlu “Ar-Ge ve bilimsel araştırma ekosisteminde durumuzu ortaya koymak için anketler planladık. Geniş katılımlı olarak bu anketleri öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve sektörden girişimcilerle yapıyoruz” diye konuştu.
“Yaklaşık 2 bin öğrenciye sertifika programı eğitimlerini verdik’’
Eğitimlere bütün öğrencilerin ulaşmasının önemini vurgulayan Doç. Dr. Altun Köroğlu, “Eğitim materyallerini asenkron olarak hazırladık. Kasım ayı içerisinde yaklaşık 2 bin öğrenciye sertifika programı eğitimlerini verdik. Önümüzdeki yıl eğitim materyallerini güncelleyip, bahar döneminde eğitimlerimize devam etmeyi planlıyoruz. Eğitim programlarımızın engelli öğrencilerimize de hizmet verecek şekilde olmasını önemsiyoruz. Bunun için engelli öğrencilerimizin bilim insanı olma yönündeki beklentilerini öğrenmek amacıyla etkinlikler düzenliyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Necdet Budak, bizlere oldukça destek veriyor. Kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.