DOLAR 32,3673 0.14%
EURO 34,9855 -0.29%
ALTIN 2.324,300,22
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hüseyin Baş: Hükümet Ukrayna’daki tarafsız tavrını keşke Suriye’de de gösterseydi
  • Manşet Haberi
  • Gündem
  • Hüseyin Baş: Hükümet Ukrayna’daki tarafsız tavrını keşke Suriye’de de gösterseydi

Hüseyin Baş: Hükümet Ukrayna’daki tarafsız tavrını keşke Suriye’de de gösterseydi

ABONE OL
Mart 8, 2022 16:00
Hüseyin Baş: Hükümet Ukrayna’daki tarafsız tavrını keşke Suriye’de de gösterseydi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş KRT TV’de Seçil Özer’in sunduğu Referans programına konuk oldu.
 

-Hükümet Ukrayna’daki tarafsız tavrını keşke Suriye’de de gösterseydi

-Savaşın kaybedeni insanlık, kazananı müteahhitler olacak

-Türkiye fiili olarak savaşın içinde olmaya zorlanacak

-Tarım pahalı da olsa içeride yapılmak, çiftçi desteklenmek zorunda

-Millet İttifakı’nın tabanı BTP’yi aralarında görmek istiyor

-BTP Lideri Hüseyin Baş KRT TV’de gündemi değerlendirdi.

 

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş KRT TV’de Seçil Özer’in sunduğu Referans programına konuk oldu.

Programda gündeme ilişkin soruları cevaplandıran Hüseyin Baş Rusya’nın Ukrayna’yı işgal operasyonu için, “Savaş insani bir durum değil. Rusya halkının bir isteği değil bu savaş, Ukrayna halkının da bir isteği değil bu savaş. Bu savaşta bir tarafın ABD ve batı olduğu konuşulur, ABD halkının da istediği bir şey değil bu savaş. Türkiye bugün savaşta tarafsız ama yarın taraf olmaya zorlanacağı konuşuluyor, Türk halkının da isteği değil bu savaş. Bu savaşın kaybedeni insanlık oluyor, kazananı da günün sonunda müteahhitler olacak. Son 20 yılda Türkiye’de de görüldüğü gibi birçok şeyin kaybedeni insanımız ama kazananı hep müteahhitler oluyor, orada da aynı süreç olacak” dedi.

 

“Hükümet Ukrayna’daki tavrını keşke Suriye’de de gösterseydi”

 

Ukrayna gündeminde bizim açımızdan önemli olanın Türkiye’nin tutumu olduğunu ifade eden BTP lideri, “Benim kanaatim Türkiye’nin bu savaşta asla bir taraf olmaması gerektiğidir. Sonuç olarak biz NATO üyesi bir ülkeyiz ve burada bir gerginliğin oluşmasını istemeyiz. Rusya da bizim için bir müttefik, belli ilişkilerimizin, ticaretimizin olduğu bir ülke… Kanı durdurmak için aracı olabiliriz ama arada kalmamaya da dikkat etmek lazım. Hükümet şu ana kadar doğru ve olumlu bir politika yürütüyor son 10 günlük süreçte. Umarım bunu bozmazlar ama keşke Suriye’de de, Irak’ta da, Libya’da da aynı politikayı yürütseydik. Bunu da söylemeden edemiyorum.  Ortadoğu’da bu noktada başarısız olduk ve yanlış yaptık. ‘Biz NATO üyesiyiz Irak’a girildi biz de mecburen girdik’ vs. ama sen NATO üyesiyken Kıbrıs’a girerken NATO seninle girmedi. İşte böyle de bir sorun var. Senin Ege’deki adaların Lozan gereği silahsızlandırılmak zorunda, ama ABD Lozan’a taraf olmadığı için bizim Misak-ı Milli’mizi tanımaz, kabul etmez. Bugün Ege’deki adalara silaha yerleştiriyor. O da senin NATO müttefikin. Dolayısıyla biz NATO üyesiyiz diye NATO’nun girdiği her yere atlamak zorunda değiliz” dedi.

 

“Türkiye fiili olarak savaşın içinde olmaya zorlanacak”

 

Türkiye’nin dış politikada çok yanlışlar yaparak bugünlere geldiğini ama Ukrayna’daki sürecin daha makul ve daha aklı başında yürütüldüğünü ifade eden Hüseyin Baş şöyle devam etti; “Hükümet burada zorlanacaktır, inşallah duruşunu bozmaz. Çünkü gerginleşen ortamda batı ve ABD bizi Ukrayna’dan taraf olmaya ve orada fiili anlamda işin içinde olmaya zorlayacaktır. Rusya da yine bizi kendi yanında ve fiili anlamda işin içinde olmaya zorlayacaktır. Dolayısıyla burada tarafsızlığı sergileyip, İnönü’nün ikinci dünya savaşındaki tutumundan ders alıp bu pozisyonu aynı şekilde devam ettirmeye çalışmak bizim için en doğru çıkarımdır.”

 

“Tarım pahalı da olsa içeride yapılmak zorunda, çiftçi desteklenmek zorunda”

 

Sıvı yağ krizi ve tarım kesiminin içinde bulunduğu durum da BTP liderinin gündemindeydi. “Bugün bizim Ayçiçek yağını ithal eden ülke olmamız çok acı bir durum, buğday ithal eden bir ülke olmamız çok acı bir durum” diyen Baş, “Ne oldu bizim tarlalarımız?” sorusuna şu şekilde cevap verdi; “Tarlalarımız yerinde duruyor da çiftçilerimize ne oldu, ne yapıldı bu insanlara. Yanlış hatırlamıyorsam 2021’in Mart ayında kendi çiftçimizden 2 bin 200 liraya aldığımız buğdayı en son ihalede TMO 6 bin 500 liraya yurt dışından ithal etti. Yani sen o gün çiftçine 2 bin 700 lira verseydin hiçbir sorun olmayacak, çiftçi de mutlu olacaktı. Ben ürettiğimin veya emeğimin karşılığını alamadığımda toprağa küsüyorum, toprak da bana küsüyor. Bunu bütün çiftçiler biliyor. Biz bir tarım ülkesiydik ama bizim tarım kesimimiz bitirildi. Bugün ne yapıyoruz? Tarım ürünlerini ithal edelim, şunu bunu ithal edelim vs. Bugün Merkez Bankası döviz rezervleri ekside ama tarım ürünü ithal ederek elinizdeki dövizi yine yurt dışına çıkarıyorsunuz. Bunu siz ucuza alsanız bile normalde tarımı ithal etmemeniz gerekiyor. Tarım pahalı da olsa içeride yapılmak zorunda, çiftçimiz desteklenmek zorunda.”

 

“Millet İttifakı’nın tabanı BTP’yi aralarında görmek istiyor”

 

Seçim ittifaklarında BTP’nin nasıl bir tavır ortaya koyacağı da programda gündeme geldi.

Hüseyin Baş, “Size bir ittifak daveti var mı?” sorusuna, “Millet İttifakı’nın tabanı bizim bu ittifakın içinde olmamızı istediğini her fırsatta bize iletiyor. Cumhur İttifakı’nın şu anki konjonktürel pozisyonu benim tasvip ettiğim ve doğru bulduğum bir pozisyon değil. Siyasal çalışmaları doğru değil, dolayısıyla kendimi yakın hissetmiyorum. Millet İttifakı’nın tabanından bu tür sesler alıyoruz. Belli düzeyde görüşmeler de oluyor. Bu görüşmeler genel başkanlar düzeyinde de oluyor, başka düzeylerde de oluyor ama resmi anlamda bir görüşme yapmadık. Bunun için de çok erken. Türkiye’de hemen her şey olabilir.  Şu anda altılı bir masanın oluşturulduğu bir ittifak gözlemleniyor ama bu ittifakın da henüz bir seçim ittifakı oluşturmadığını kendileri de ifade ediyor. Dolayısıyla bunlar için çok erken, süreci izleyip göreceğiz. Biz BTP olarak 21 yıldan beri her seçime girmeye hak kazanmış, her seçimde hazır olmuş bir partiyiz ve bugün de hazırız” şeklinde cevap verdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.