DOLAR 32,4379 0.06%
EURO 34,4704 -0.11%
ALTIN 2.485,870,12
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İGA İstanbul Havalimanı, A-SMGCS Sisteminde Yönlendirme Servisini (Level 3) Hayata Geçirdi
  • Manşet Haberi
  • Ekonomi
  • İGA İstanbul Havalimanı, A-SMGCS Sisteminde Yönlendirme Servisini (Level 3) Hayata Geçirdi

İGA İstanbul Havalimanı, A-SMGCS Sisteminde Yönlendirme Servisini (Level 3) Hayata Geçirdi

ABONE OL
Kasım 10, 2022 11:10
İGA İstanbul Havalimanı, A-SMGCS Sisteminde Yönlendirme Servisini (Level 3) Hayata Geçirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezi olan İGA İstanbul Havalimanı, dijitalleşme stratejisi doğrultusunda geliştirdiği ve dünyada bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Servisini” hayata geçirdi. Sistem, ileri seviye durum farkındalığı ve operasyonel kontrol için en iyi entegrasyonu sağlamasıyla dikkat çekiyor.

 

Daha sürdürülebilir bir havalimanı için; havacılık sektöründeki yeni teknolojilerin, mevcut uygulamalara ve prosedürlere hızlıca adaptasyonu konusu gün geçtikçe önemini artırıyor. İGA İstanbul Havalimanı da bu doğrultuda gerekli planlama çalışmalarını, Eurocontrol şartnamelerine ve Eurocae performans kriterlerine yüzde 100 uyumlu, ulusal ve uluslararası kurumların kuralları çerçevesinde, tüm paydaşların ihtiyaçlarını optimize ederek; havayolları, diğer havalimanları, uçak üreticileri ve sektörün dinamik yapısına uygun alt gruplar ile birlikte ortak çalışmalarla yürütüyor. 

 

Artan uçuş trafiğiyle; en yüksek güvenlik seviyesini koruyarak aynı zamanda mevcut pist ve taksi yolları kapasitesini maksimize etmeyi amaçlayan İGA İstanbul Havalimanı, dünyada bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Servisini” hayata geçirdiğini açıkladı.

 

İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Eurocontrol PRC Üyesi İsmail Hakkı Polat’ın sunumunu yaptığı A-SMGCS lansmanına DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Paşaoğlu, Avrupa Komisyonu DG Move Genel Müdürü Henrik Hololei, SESAR JU İcra Direktörü Andreas Boschen, Eurocontrol DG Danışmanı Haydar Yalçın, AHEN ve SAAB şirketlerinin de üst düzey yetkilileri katıldı.

 

Tüm paydaşlar için kazan & kazan durumu söz konusu

İstanbul Havalimanı’nda 3 ana pist, 2 yardımcı pist, 178 adet taksi yolu, 367 stand ile 14 milyon metrekare PAT sahası ile İstanbul Havalimanı tüm hava tarafı operasyon alanını kapsayan A-SMGCS sisteminin, 2018’den bu yana kullanımda olduğunu belirten İsmail H. Polat, sistemin tüm fonksiyonlarının DHMİ Seyrüsefer ve Elektronik Daire Başkanlıkları, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ekipleri, endüstri paydaşımız AHEN – SAAB mühendisleri ile ortak geliştirildiğini ve İGA İstanbul Havalimanında 7/24 operasyonda olduğunu belirtti. “Uçakların ve araçların hareketini her koşulda ve trafik yoğunluğunda destekleyen bir sistem olan ‘Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi’ (A-SMGCS), İGA İstanbul Havalimanı’nda gelişmiş, ileri seviye durum farkındalığı ve operasyonel kontrol için en iyi entegrasyonu sağlıyor. Dijitalleşme stratejimiz doğrultusunda, bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan ‘Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi’ (A-SMGCS) teknolojisini hayata geçirdiğimiz için heyecanlıyız” diyen Polat, sistemin havalimanı işletmecilerine daha güvenli, havayolu taşımacılığı şirketlerine daha verimli bir operasyon sağlarken, yolculara da kısa taksi süreleriyle daha hızlı ulaşım imkânı sunduğuna dikkat çekti.

 

A-SMGCS konsepti dört aşamadan oluşuyor

A-SMGCS ile hava durumundan bağımsız, durumsal farkındalığı da kaybetmeden hava tarafı operasyonlarında Gözetim (Seviye 1), Emniyet Desteği (Seviye 2), Yönlendirme (Seviye 3) ve Rehberlik (Seviye 4) hizmetleri devreye alınırken, hava tarafı operasyonlarındaki tüm paydaşların performansı da takip edilebiliyor. A-SMGCS sistemi ile hava aracı ve yer aracının konumunu, kimliğini ve takibi sağlanırken, özellikle her koşuldaki hava şartlarında  yer hareketi operasyonlarının güvenliğini ve verimliliğini artırılması amaçlanıyor. A-SMGCS sistemi, tüm fonksiyonları ile başta operasyonel verimlilik olmak üzere havalimanı kapasite yönetimi, emisyon ve gürültü etki azaltımı gibi benzeri tüm süreçlerin etkin şekilde yönetilmesine yardımcı oluyor.

 

Dünya genelinde A-SMGCS sistemleri gerek altyapılarının uygun olmaması gerekse altyapı iyileştirme yatırımlarının yüksek olması nedeni ile genelde Seviye 2 düzeyinde limitli kullanımda kalıyor. İstanbul Havalimanı’nda uygulanan Seviye 3 (Yönlendirme-Her bir uçak/araç için en etkin rotanın belirlenmesi) ve altyapısı hazırlanan Seviye 4 (Rehberlik-Pilot ve yer araç sürücülerinin tahsis edilen yolu takip etmesinin sağlanması) ile birlikte uçakların optimum taksi yollarının kullanılmasının sağlanması, uçak yer hareketlerinin daha güvenli ve verimli olması ile birlikte karbon salınımının azalması kaçınılmaz olacak.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.