DOLAR 32,3432 0.18%
EURO 35,1286 -0.17%
ALTIN 2.238,44-0,21
BITCOIN %
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mübadelenin 100. yılında kadın sempozyumu düzenlendi “İzmir acıyı güce dönüştüren kadınların elleri üzerinde yükseliyor"
  • Manşet Haberi
  • Teknoloji
  • Mübadelenin 100. yılında kadın sempozyumu düzenlendi “İzmir acıyı güce dönüştüren kadınların elleri üzerinde yükseliyor"

Mübadelenin 100. yılında kadın sempozyumu düzenlendi “İzmir acıyı güce dönüştüren kadınların elleri üzerinde yükseliyor"

ABONE OL
Şubat 1, 2023 17:02
Mübadelenin 100. yılında kadın sempozyumu düzenlendi “İzmir acıyı güce dönüştüren kadınların elleri üzerinde yükseliyor"
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mübadelenin 100’üncü yıldönümünde “Mübadele ve Kadın” sempozyumu düzenledi. Sempozyumun açılışında konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, “İzmir yarayı berekete, acıyı güce dönüştüren, tarihin ve yeniden kurulan bir memleketin mağduru olmayı reddedip, öznesi olmaya inat eden kadınların elleri üzerinde yükselerek büyüyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan mübadele anlaşmasının 100’üncü yıldönümünde “Mübadele ve Kadın” sempozyumu düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kent Konseyi koordinasyonunda Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölgesi Temsilciliği işbirliğiyle Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan sempozyuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i temsil etmek üzere İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar, akademisyenler, muhtarlar ve mübadiller katıldı.

“Hatırlamayı görev bilelim”
Sempozyumun açılışında konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Başkan Tunç Soyer’in sevgi ve selamlarını ileterek konuşmasına başladı. Kökkılınç, “Üzerinde yaklaşık 7 bin dil konuşulan bu dünyada bazı sözcükler vardır ki, taşıdığı anlam ve tarihselliği sebebiyle başka bir dile çevrilemez. Tıpkı mübadele sözcüğü gibi. Lozan Barış Antlaşması ve mübadeleden 100 yıl sonra bugün hala o dönemin isimsiz kahraman kadınlarını konuşuyoruz. Amazon kraliçesi Smyrna’dan tutun da, 100 yıl önce şehrimize gelen mübadil kadınlardan günümüze, İzmir yarayı berekete, acıyı güce dönüştüren, yazılan bu tarihin ve yeniden kurulan bir memleketin mağduru olmayı reddedip, öznesi olmaya inat eden kadınların elleri üzerinde yükselerek büyüyor. Bugün burada kuşaklar boyunca birlikteliği, ezgile rin ortaklığını, vatanın yalnızca dayanışma ve hürriyet sevdasıyla yeniden inşa edilebileceğini bizlere öğreten kadınların isimlerini hatırlamayı bir görev bilelim. Onlardan ilham alalım” dedi.

Mübadillere özel belgesel, dans ve şarkı
Sempozyum kapsamında ayrıca Nurdan Tekeoğlu ve Orhan Tekeoğlu’nun yönettiği, mübadillerin hikâyelerini beyaz perdeye taşıyan “Paramparça” belgeseli gösterildi. Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu ve dans performansları ise seyircinin büyük beğenisini topladı. Ege’nin iki yakasında çok uzun yıllardan beri iki dilde söylenen ortak şarkılar, mübadil kökenli bestecilerin eserleri, mübadillerin doğdukları topraklardan getirdikleri türkülere izleyici de eşlik etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.