DOLAR 32,3297 0.23%
EURO 35,0856 -0.14%
ALTIN 2.300,951,04
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rektör Prof. Dr. Budak, Çocuklarımız, Türk Dünyasının ortak geçmişini geleceğe taşıyacaklar
  • Manşet Haberi
  • Gündem
  • Rektör Prof. Dr. Budak, Çocuklarımız, Türk Dünyasının ortak geçmişini geleceğe taşıyacaklar

Rektör Prof. Dr. Budak, Çocuklarımız, Türk Dünyasının ortak geçmişini geleceğe taşıyacaklar

ABONE OL
Kasım 18, 2022 13:51
Rektör Prof. Dr. Budak, Çocuklarımız, Türk Dünyasının ortak geçmişini geleceğe taşıyacaklar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EÜ TDAE’den “Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Sempozyumu”

 

Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde; Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Çocuk Vakfı iş birliği ile "I. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Sempozyumu (TUDCES)" düzenlendi. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen sempozyumun moderatörlüğünü TDAE Türk Dünyası Edebiyatları Anabilim Dalı Arş. Gör. Şima Doğan Balcı üstlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TDAE Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, TDAE Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit ve Çocuk Vakfı Kurucusu Mustafa Ruhi Şirin katıldı.

 

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün Ege Üniversitesinin uluslararasılaşmasına önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu yıl, Türkiye’nin en köklü Türkoloji merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitümüzün kuruluşunun 30. yılını kutluyoruz. Enstitümüz, kuruluşundan bugüne Türk Dünyasının dört bir tarafından yetiştirdiği çok sayıda nitelikli bilim insanı, düzenlediği bilimsel etkinlikler ve öncülük ettiği bilimsel araştırmalar ile üniversitemizin uluslararasılaşmasına önemli katkılar sunmuştur. Türk dünyasının ortak geçmişini ortak geleceğe taşıyacak olan çocuklarımızı ve çocuk edebiyatını konu edinen, böylesine önemli bir sempozyuma ev sahipliğini yapmanın mutluluğu içindeyiz” diye konuştu.

 

  “Ülkemiz, Türk Dünyası ile bütünleşme yolunda çok önemli adımlar attı”

Üniversite olarak Türk Dünyası ile çok sayıda iş birliği ve çift diploma uygulamaları yürüttüklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Biz, yönetim olarak Türk Dünyası’na gerek jeopolitik önemi, gerekse tarihî ve kültürel bağlarımız nedeniyle özel bir önem veriyoruz.  Bilindiği üzere ülkemiz yakın dönemde Türk Dünyası ile bütünleşme yolunda çok önemli adımlar attı. Bunlardan biri de giderek büyüyen ve kurumsal bir kimliğe kavuşan Türk Devletler Teşkilatı’dır. Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesinin Türk Dünyasına olan özel ilgisi bu alanda gerçekleştirdiği faaliyetlere her geçen gün yenilerinin eklenmesiyle kendisini gösteriyor. Üniversitemiz ile Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin yükseköğretim kurumlarıyla gerçekleştirdiğimiz çok sayıda işbirliği ve çift diploma uygulamaları bulunuyor. Ayrıca, Türk Dünyası Orhun Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı kapsamında da ikili işbirliği anlaşmaları yapıldığını belirtmek isterim. Elbette bunlarla yetinmiyor, akademik birikimlerimizin bize verdiği özgüven ve kararlılıkla yeni anlaşmalar ve işbirlikleri için çalışmalarımıza devam ediyoruz.   Bu yıl birincisi gerçekleştirilen, bu sempozyuma katkı sağlayan akademisyenlerimizi ve sempozyumu ilgiyle takip eden siz değerli katılımcıları kutlar ve başta ülkemiz olmak üzere Türk dünyası için de verimli bir sempozyum olmasını dilerim” dedi.

 

“Edebiyatımızda çocukla ilgili yazılmış çeşit çeşit eserler var”

Çocukların toplum için büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken TDAE Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, “EÜ TDAE’nin kuruluşunun 30. yılında böyle bir etkinliği planladıkları için tüm düzenleme kuruluna teşekkür ediyorum. Bu sempozyumda insanın çocukluk döneminin ayrıştırılması oldukça hoşuma gitti. Konumuz sadece edebiyat değil. Çünkü çocukla ilgili düşünce ve inançlar tarih boyunca gelişmeleriyle birlikte ele alınmalı. Çocuk eski Türk toplumunda çok büyük öneme sahiptir. İnsan gücü ihtiyacı, çevre kabileleri, hatta aşiretleri itaat altına alabilmek ve aile müessesesinin devamını sağlayabilmek için toplumda oldukça önemli bir varlıktır.  Dolayısıyla çocuk eğitimi başlı başına bir inceleme konusudur. Bu noktada kastettiğim pedagojik anlamda bir eğitim değil; zira geleneksel anlamdaki eğitim de son derece önemlidir. Akrabalık terimleri içerisinde de çocukla ilgili son derece önemli ifadeler vardır. Bunlar günümüzde bazen açık bazense sembolik olarak devam eder. Bu sembolleri dikkatle incelediğimiz zaman, toplumu bir arada tutan en önemli unsurlar olduğunu görürüz. Örneklerini gerek klasik edebiyatımızda halk şairlerinde, gerekse modern edebiyatımızda da görürüz. Edebiyatımızda çocukla ilgili yazılmış çeşit çeşit eserler vardır. Bu kıymetli sempozyumda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu.

 

“Çocuklarımız geleceğimizin ufuklarıdır”

Çocuk edebiyatının dil, dünya ve insan ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan TDAE Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit , “TDAE olarak, kuruluşumuzun 30. yılını kutluyoruz. Bu vesileyle Enstitümüzün kurucusu olan Prof. Dr. Fikret Türkmen hocamıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Biz, Türk Dünyası ile ilgili bilimsel toplantılar düzenliyoruz. Özellikle günümüzde hem devletimiz hem de Türk Dünyası açısından önemli olan meseleleri bilimsel toplantılar çerçevesinde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz ‘I. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Sempozyumu’muz da bu toplantılardan birisi. Çocuklarımız geleceğimizin ufuklarıdır. Dolayısıyla dil, dünya ve insan ilişkileri açısından çok önemli bir meseledir. Burada yurt dışından ve ülkemizden gelen bilim insanları bu meseleyi ayrıntılı olarak tartışacaklar. Bu süreçte TDAE'nin Türk Dünyası ile ilgili sorunları çözmede, kendini gerek maddi gerekse manevi ve akademik anlamda geliştirmesinde Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Necdet Budak’ın destekleri çok büyük. Bu nedenle kendilerine de teşekkürlerimizi sunuyoruz. Herkes için verimli bir sempozyum olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.