DOLAR 32,3313 0.24%
EURO 35,1130 -0.06%
ALTIN 2.296,660,86
BITCOIN 22767490,66%
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Spor yap, mutlu ol

Spor yap, mutlu ol

ABONE OL
Ocak 26, 2022 13:26
Spor yap, mutlu ol
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzenli egzersiz mutluluk veriyor

MACFit Atlaspark Eğitmeni Hüseyin Fidan, “Düzenli egzersiz yapmak, 'mutluluk' hormonlarının salgılanmasını sağladığı gibi aşırı kortizol ve adrenalin üretimini dengeler. Bu sayede stresten uzak, daha mutlu bir hayat mümkün” dedi

MACFit Atlaspark Eğitmeni Hüseyin Fidan, düzenli egzersiz yapmanın mutlulukla doğru orantılı olduğunu söyledi. Egzersizin beyinde kan akışının artması, yeni sinir yollarının oluşması gibi değişikliklere yol açtığını belirten Fidan, “Artan fiziksel aktiviteye yanıt olarak endorfin, serotonin, dopamin gibi hormonlar salınır. Endorfin egzersiz sonrasında yüksek bir ruh hali sağlar. Vücudun doğal ağrı kesicisi olarak rahatsızlığı azaltır, mutluluğu artırır ve öz saygı hissini geliştirir” dedi. 

 

“Harekete geç, kendini iyi hisset”

Serotonin hormonunun sağlıklı uyumaya yardımcı olduğunu da belirten Hüseyin Fidan, ''Serotonin, iştahı kontrol eder, daha sağlıklı uyumaya yardımcı olur ve ruh halini düzenler. Bu faktörlerin tümü, daha mutlu, daha sakin ve daha istikrarlı hissetmeyi sağlar. Dopamin ise daha fazlası için geri dönmeyi sağlayan, yani keyif alınan bir alışkanlık oluşturan hormondur. Harekete geçip kendimizi iyi hissettiğimizde beynimizin motive edici ödül ve zevk merkezlerine sinyal gider” diye konuştu.

 

Egzersiz yapmak stres riskini azaltır

Hüseyin Fidan, şöyle devam etti: “Egzersiz bizi sadece mutlu etmez, stresle karşı karşıya kalma riskini de azaltır. Kronik stres, depresyon ve anksiyete gibi birçok psikolojik rahatsızlığın önemli bir faktörüdür. Gündelik hayatın taleplerini karşılama baskısı, 'dövüş ya da kaç' hormonları olan kortizolün ve adrenalinin aşırı salgılanmasına neden olabilir. Bu hormonların uzun süre üretimi de strese bağlı hastalıkların birçoğunun ana nedenidir. Düzenli egzersiz yapmak, yukarıda listelediğimiz 'mutluluk' hormonlarının salgınlanmasını sağladığı gibi aşırı kortizol ve adrenalin üretimini dengeler.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.