DOLAR 32,3840 0.16%
EURO 34,9699 -0.32%
ALTIN 2.324,170,22
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Teknolojinizi afetlere karşı güçlendirin

Teknolojinizi afetlere karşı güçlendirin

ABONE OL
Mart 11, 2022 17:00
Teknolojinizi afetlere karşı güçlendirin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Acil durum hazırlığınızı gözden geçirin

 

Bir yanda ülkeler arasındaki savaşlar, bir yanda ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan doğal afetler ya da bir afete dönüşebilen hava olayları herkesi bir B planı hazırlamaya zorunlu kılıyor. Siber güvenlik şirketi ESET acil durum hazırlıklarını  teknoloji penceresinden inceledi. 

 

Deprem, yangın ya da bir kar fırtınasına karşı hazırlıklarınız neler olmalı? Çalışma alanınızdan aniden ayrılmanız gerektiğinde verilerinizin ve iletişiminizin güvende olması için neler yapmalısınız? Acil durumların nadir olmadığı bir bölgede yaşıyorsanız, teknolojinizi hızlı bir şekilde kaçmaya hazır hale getirmeniz önemlidir. İşte aniden ayrılmak zorunda kalmanız durumunda, hayatta kalmak için iletişiminiz, verileriniz ve planınızı içerecek bir ‘acil seyahat çantanızı' hazırlamanıza yardımcı olacak birkaç ipucu.

 

Planınız olsun

Bu, aslında ilk etapta temel ihtiyaçları içeren bir çantaya sahip olmak anlamına gelir. Şarj cihazlarını ve kabloları unutmayın. Ekstra piller bir zorunluluktur, aynı zamanda bir tür küçük güneş şarj cihazı ve çok pahalı olmayan küçük jeneratörlerden biri de bulunabilir. Teknolojinin giderek daha az güç aç hale gelen gücüyle, günlerdir şarj olmadan gidebilir. Ama elektronlar akmayı bıraktığında her şey kapanır.

 

Önemli belgeleri tarayın

Ehliyet/Kimlik Kartı, SGK, pasaport, doğum belgesi, aşı sertifikası, evlilik cüzdanı, mali evrak gibi önemli belgeleri tarayın (veya fotoğraf çekin). Mümkünse, bunları şifre korumalı bir arşivde, şifreli sanal sürücüde veya harici USB sürücüsünde vb. saklayın. En azından, telefonunuzda bulunsunlar.

 

Gerekli iletişimi sağladığınızdan emin olun

Acil bir durum sırasında iletişim kurmak için hücresel verileri kullanabilirsiniz, ancak neredeyse istisnasız, herkes neler olduğunu anlamak için telefonunu aldığında baz istasyonlarındaki trafik artacaktır. Baz istasyonu konuşlandırmaları bu tür anlık trafik yağmuru için uygun değildir, çünkü uygun hale getirilmesi altyapı maliyetini önemli ölçüde artıracak ve çoğunlukla kullanılmayacak yatırıma neden olacaktır. Alternatif kurulumlara ihtiyacınız var, bağlı kalması gereken uzak ofisler tarafından kullanılacak çok katmanlı, yük dengeleme yönlendiricileri gibi. Böylece ihtiyaç durumunda, verileri birkaç sağlayıcı ve teknolojiye sorunsuz bir şekilde yönlendirebilirsiniz. Uydu veri iletişimi bazı durumlarda çok işe yarar, ancak pahalı olabilir, bu nedenle iletişiminizi metin ve e-posta ile sınırlarsınız. Sınırlı bağlantılarda videolardan kaçının, "sahip olmak iyidir, ancak gerekli değildir".

 

Online yedekleme yapın

Kaçıyorsanız ve teknolojinizi bırakmak zorunda iseniz, yeni cihazlara geri yüklemenin bir yolunu bulmalısınız. Bu da bulut yedeklemeler veya en azından yanınızda taşıdığınız harici sabit sürücüler demektir. Koşuşturmanın sıcağında dikkatinizin dağılacağını unutmayın, bu yüzden birçok önlemi birden fazla almaya dikkat edin. Yerel yedeklemeler, yalnızca asıl iş yerinizde bir süre çalışmaya niyetiniz yoksa faydalıdır. Ayrıca yedeklemelerinizin sağlamlığına da güvenmeniz gerekir. 

 

Yedek yiyecek, yakıt ve paranız olsun 

Acil bir durumlarda yakıtsız kalmak sorunlarla dolu çok uzun bir yolculuğa neden olur. Aniden tehlikeli bir durumun ortaya çıkabileceğini hesaba katarak benzin deponuzun yarıdan aşağıya inmemesine dikkat edin. Acil bir durumlarda, marketler, bankalar ve ATM'ler hemen boşalır, önceden önlem alın. Biraz yiyecek, su ve para sizi günlerce veya haftalarca güvende tutabilir. Normal zamanlarda stoklarınızı yenilemeyi de unutmayın, çünkü kuru ve konserve yiyeceklerin bile raf ömrü vardır, son kullanma tarihi yaklaşan gıda eşyalarınızı yerel bir gıda bankasına bağışlayabilirsiniz.

 

Tatbikat yapın

İlk tatbikatınızı yaptığınızda, neredeyse yüzde 100 sorun bulma şansınız vardır. İşte o zaman, çok basit şeyleri unuttuğunuzu fark edeceksiniz. Bunların hepsi basit geliyor ve kesinlikle çok masraflı değil, ama muhtemelen çok az kişi gerçekten tatbikat yaptığı için atlanıyor. Cehalet bir strateji değildir, umut da değildir.  Her yıl yine acil durum tahliye tatbikatını tekrarlayın. Sorunlarla karşılaşsanız bile en azından sıfırdan başlamamış olacaksınız ve bu da hiçbir planınınız olmamasından iyidir. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.