İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Harold Pinter’in yazdığı Cevat Çapan’ın çevirdiği Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği, Kutlama adlı oyunu seyirciyle buluşturuyor. Oyun, 26 Ocak 2022 Çarşamba günü 20:30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk kez sahneleniyor.
Şehrin en lüks restoranında herkesin birbirini küçümseyerek kendi varlığını yücelttiği, ağzına geleni söylediği, evlilik, tanışma, yükselme gibi nedenlerle sözde “kutlama” yapılan bir akşam yemeği… Kutlama, ömrü boyunca insan hakları mücadelesi vermiş Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, Pinter’ın son oyunu.
Oyun, 26-29 Ocak 2022 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, 9-12 Şubat 2022 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.
Dramaturgisini Dilek Tekintaş’ın, sahne-kostüm tasarımını Sebahat Çolakoğlu’nun, ışık tasarımını Mahmut Özdemir’in, efekt tasarımını Harun Özdamar’ın, koreografisini Hamit Erentürk’ün yaptığı, fotoğraflarını Nesrin Kadıoğlu’nun çektiği oyunda Can Ertuğrul, Çağlar Polat, Erkan Sever, Gizem Akkuş, Orçun Tekelioğlu, Özgür Efe Özyeşilpınar, Pınar Demiral, Selim Can Yalçın, Selin İşcan, Şehnaz Bölen Taftalı rol alıyor.
Oyunun yönetmeni Yıldırım Fikret Urağ, Nobel Ödüllü Yazar Harold Pinter’ı anlatıyor:
“Güvendiğimiz dağlara kar yağan bir dünyada Pinter gibi yazarlar, üzerimize doğru gelmekte olan kasırgayı çok önce gören, hisseden ve toplumları uyaran işaret fişekleri gibidir. İnsanın içine düştüğü ve görünen o ki kendini yok etme pahasına içinde debelenmekten irkiltici bir zevk aldığı bataklığı; dolaysız, sözü pek, hatta acımasız bir biçimde yüzümüze vuran bir tiyatronun temsilcisi de diyebilirim onun için.
Katılacağımız ya da katılmayacağımız çok geniş bir politik eylemlilik alanında konum almaktan geri durmayan Pinter, insanın dünya üzerindeki varoluşunu açıktan tehdit eden “Yeni Dünya Düzeni” denilen vahşetin karşısında aynı açıklıkla tavır alması bakımından dikkat çekidir.
Onun oyunlarında gördüğümüz; anlamdan yoksun, uyumsuz bir dünyanın, insan eliyle yaratılmış ve yine insanı tüm çaresizliğiyle içine çeken girdabıdır.”
Oyunun Yönetmeni Yıldırım Fikret Urağ'ın “Kutlama”Ya Dair Görüşleri
“Kutlama”ya gelince… Onun insanları çok dost canlısı ve bizimle tanışmaya hevesli tipler olmayabilir. Ama yine de onları tanımakta zorlanacağımızı sanmıyorum.
Biz dünyalılar tam da buraya nasıl geldiğimizi ve buradan nereye gideceğimizi pek bilemediğimiz bir eşikte dururken, “Kutlama”nın “insan”larını “Yeni Dünya Düzeni”ni kurgulayan ve görünmez ve/veya görünür ellerin hizmetkarları, hizmetkarlarının hizmetkarları olarak okumakta bir beis görmedim.
Evet, sanırım doğru… Eşikteyiz!
Ama bu kez ayaklarımızın üzerinde değil de tepetaklak duruyoruz o eşikte. Sanaldan da sanal dünyalara “arttırılmış gerçeklik” dediğimiz ve patronun devrim istediği bir eşik mi bu?
Kendisini anmışken sözü yine hocamın, Sevda Şener’in sözleriyle bağlamak, sahneden sizi izliyor olmamızın heyecanını belki biraz olsun yatıştırır ey seyirci:
“… dram sanatı insanın çetin durumlar karşısında sınandığı bir sanattır”
İyi seyirler…
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt yazın