Amerika’ya ihracatın rekor kırmasının da etkisiyle Amerika’ya ticari vize başvurularında büyük artış yaşanıyor. Amerika’ya vize danışmanlığı yapan New York merkezli danışmanlık kuruluşu MATCH başvuruda başarı için kritik unsurları aktarıyor…
2021 yılında ülkemizden ABD’ye yapılan ihracat, dolar bazında yüzde 45 arttı. Pandemi döneminde dahi ticari amaçlı vize taleplerine büyük bir ilgi yaşandı. Ancak pandemi nedeniyle ABD konsolosluklarında yaşanan yoğunlukların etkisiyle turist vizeleri almakta geçmişe göre zorluklar yaşandı. Bu durumun da etkisiyle Türk iş dünyasının hem yerleşmek hem de ticaret amacıyla gidip gelmek amacıyla Amerika’ya vize talebinde rekor düzeyde artış yaşandı. Ayrıca pandemi nedeniyle dünya genelinde ABD konsolosluklarında vize görüşmelerinin ciddi bölümü ertelenmişti. Geçtiğimiz haftalarda tekrar ticari vizeler dahil olma üzere birçok vizede görüşmelerin başlamış olması da vize başvurularında olumlu etki oluşturdu.
Uzun yıllardır Amerika merkezli faaliyet gösteren İstanbul’da da ofisi bulunan MATCH, iki ülkedeki vize konusunda uzman avukatları ile özellikle ticari vize konusunda başarılı şekilde hizmet veriyor. Şirketin yetkilisi Aleks Çelik ticari vize veya ABD’de oturum almak isteyen girişimcilere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Ticari vizelerde en önemli konu sunulan iş planının gerçekçi olması. Bu durumun ilgili iş planı ve şirket bilgileri ile desteklenmesi. Yine bazı durumlarda Türkiye yerine ABD’den vizeye başvurmak da avantaj oluşturabiliyor. Biz bu nedenle bünyemizde hem ABD hem Türkiye’de göçmenlik avukatı muhasebeci hem de iş planı hazırlaması danışman istihdam ediyoruz. Bu da yapılan başvurularda sonucu etkiliyor.”
Amerika’da Ticaret ve Vize Almak İçin Doğru Zaman
İş dünyasına yönelik vize ve göçmenlik konularında 10 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Amerika merkezli danışmanlık kuruluşu MATCH’in hukukçularından Aleks Çelik, öncelikle kış aylarında dünyada pandeminin yükselmesiyle beraber Amerika’daki durumu aktarıyor: “Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Ocak ayında Amerika’nın özellikle birkaç eyaletinde pandemide vaka sayıları arttı. Ama hem o eyaletlerde hem de ülke genelinde yaşam ve ticaret devam ediyor. Aylık tüketim ve ticaret rakamlarına bakıldığında Ocak ayında bile durumun ticari açıdan iyi olduğunu gözleniyor. O nedenle kimse geçtiğimiz yıl pandeminin zirve yaptığı aylardaki gibi bir durumun olduğunu düşünmesin.”
Vize Görüşmeleri Açıldı; İş-Ticari Vizelerde Patlama Yaşandı
Pandemi döneminde ABD konsolosluklarında vize mülakatları askıya alınmıştı. Aleks Çelik şu sözlerle durumu özetliyor:
“Biz MATH olarak iş vizelerinde, hukukçularla 10 yıldan uzun süredir Amerika`ya hizmet veren bir kurumuz. Pandemi sürecinin 2020 yılının ortalarından itibaren Amerikaya iş vizesi başvuru talebinde müthiş bir artış yaşandı. Genel olarak Amerikayı bir kıta gibi düşünebiliriz. Örneğin Michigan eyaletinde pandeminin bazı aylarında kapanma olurken Florida, Teksas eyaletlerinde hayat ve ticaret normal seyrinde aktı. Teksas`ta dönemsel sorun olduğunda Kaliforniya ve diğer eyaletlerde hayat normal akışında devam ediyor. Türkiye de vize başvurularına talep olmasına rağmen pandemi döneminde, Amerika konsolosluk görüşmeleri askıya alınmıştı. Ancak bu yılın başında İstanbul konsolosluğu vize başvurularını açtı. Bu da müvekkillerimize büyük kolaylık sağladı.”
E1-E2 Vizelerinde Süreç 2 Ay Sürüyor
Türk iş adamları ve girişimcilerin en fazla talep gösterdikleri vizelerin başında E2, E1 ve L1 vizeleri geliyor. Aleks Çelik, bu talebin artmasını söyle açıklıyor: “E2 vizeleri ABD’de iş kurmak isteyenler için çok avantajlı bir vize türüdür. Bu vizeye ABD'den de başvurma imkânı vardır ve ABD`den başvurduğunuzda genelde kabul edilme şansı daha yüksektir. E1 vizesi ise toplam ihracatının içinde ABD’nin aldığı payın en az yüzde 50 ve üzeri olan firmalar için uygundur.” dedi.
Gerekli evraklar ve iş planı hazırlanıp, mülakat yapıldıktan sonra genelde 2 ay içinde konsolosluk başvuran kişiye dönüş yapıyor.
İş Planı ve Belgeler Çok Önemli
Aleks Çelik, 10 yılı aşkın deneyimleri ile E1 ve E2 başvurularında bazı kritik noktalara değiniyor:
“Bu iki vize hazırlanacak iş planı ve istenen belgelerin her detayı çok önemli. Örneğin muhasebecisiniz, ABD`de temizlik firması açmak istiyorsunuz. Mülakatta yapmak istediğiniz iş planınızı çok iyi desteklemeli ve görüşmede anlatmalısınız. Yine ABD`de kurmayı planladığınız iş için kullanacağınız paranın kaynağını çok iyi belirlemelisiniz. Örneğin yastık altı altınlarınızı bu iş için satmış olabilirsiniz, sarraflardan alacağınız gider pusulası bu işlemi doğrular bir belgedir. Sermayeniz, eğer size birinci derece yakınınızdan tarafından, geri ödeme koşulu olmaksızın verildiyse bunun için gift letter düzenlemelisiniz. Yani iş planınız ABD iş mantığına ve realitesine uygun şekilde hazırlanmalı. İş vizesi çıktıktan sonra özellikle ilk 2 yıl içinde de denetim süreci devam ettiği için doğru ve uygun belgelendirme yapılmalıdır.”
Aleks Çelik, “MATCH Danışmanlık olarak Türkiye ve Amerika’daki göçmen avukatlarımızın yanı sıra muhasebeci ve Business Consultant'lar da olduğu için MATCH olarak bu süreçte müvekkillerimize uçtan uca ve her aşamada hizmet veriyoruz.” diyor.
MATCH’in iş vizesi hizmetleri konusunda daha detaylı bilgi almak isteyenler e-posta veya ABD ve Türkiye telefonları ile temas kurup randevu alabilirler.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt yazın