Kooperatifler İstihdam Sorununu Çözebilir

Yaptığı olumlu işler, girişimcilik eğitimleri ve dezavantajlı kesimleri toplumac kazandırma programları ile sivil toplum kuruluşları arasında öne çıkan İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı Feyyaz Sungur, kooperatiflerin istihdama çözüm olabileceği konusunda açıklamalarda bulundu.

 

İZİD Başkanı Feyyaz Sungur, istihdamın sağlanmasında kooperatiflerin büyük rol oynayabileceğini savundu. Bütün ülkeyi kaplayacak tesisler, fabrikalar, emtia depoları, satış mağazaları ve eğitim kurumları ile kooperatiflerin işsizliğe karşı düşünülecek çarelerden birisi belki de en etkilisi olduğunu söyledi. Kooperatiflerin pazarda fiyatların aşırı derecede yükselmesine kooperatiflerin engel olacağını belirten Sungur, “Bu suretle tüketicinin korunmasına hizmet edilmiş olur. Tüketici güvenilir, kontrolden geçmiş besin maddelerine kavuşmuş olur” dedi. Kooperatifleşmenin faydalarını maddeler halinde sıralayan Sungur, “Kooperatifçilik ‘Birlikten kuvvet doğar. Bir elin nesi var, iki elin sesi var’ atasözümüz de belirtildiği gibi bir güç odağı ve iktisadi faaliyetler için bir baskı aracıdır” diyerek şunları söyledi;

– Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacakları işleri gerçekleştiren mükemmel bir dayanışma kuruluşudur.

– Kooperatifçilik gelir dağılımından zarar görenlerin, bu zararlarını etkisiz hale getirmede (dağıtımda) denge oluşturan bir teşekküldür.

– Kooperatifçilikle, maddi ve manevi ihtiyaçların en az gider ve maliyetle ortakların ayağında giderilmesi mümkün olabilmektedir. Diğer bir ifadeyle üretici ile tüketici arasındaki kademeler kooperatifler vasıtasıyla ya tamamen kalkmakta veya en aza inmektedir.

– Kooperatifçilikle, emek ve ürünün gerçek değerini bulması sağlanabilir. Diğer bir ifadeyle kooperatifler fiyatın oluşmasında üreticinin zararlarının bertaraf edilmesinde bir sigorta görevi ifa eder.

– Kooperatifler bencilliği (egoizm) önler. Kendi çıkarlarını hesaba katmadan başkaları lehine karşılıklı olarak çaba harcanmasına hizmet eder. Bu fonksiyonlarıyla kooperatifler insani ve ahlaki kuruluşlardır.

– Kooperatifleşmeyle israf önlenir. Maliyet düşer, üretim artar ve verimlilik yükselir.

– Kooperatifler birer demokrasi okuludur. Seçimle göreve gelip, seçimle görevden ayrılma sayesinde toplum ihtiyaçlarına daha kısa sürede cevap verme, insana hizmet konusunda en güzel fırsatları veren kurumlardır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir